Dél-Korea és Japán között dúl a kereskedelmi háború

Dél-Korea és Japán között dúl a kereskedelmi háború

 

Japán július elején, látszólag előzmények nélkül bejelentette: korlátozza a Dél-Korea számára kulcsfontosságú félvezető-, képernyő- és memóriachip-gyártás három fontos alapanyagának exportját. A szóban forgó alapanyagok a hidrogén-fluorid, fluorinált poliamidok, valamint fotorezisztens anyagok egy csoportja, amelyeket 90 százalékban Japán állít elő a világnak. A külkereskedelmi partnerség felrúgását azzal indokolták, hogy a fegyvergyártásra is használható hidrogén-fluorid Dél-Koreából eljuthat Észak-Koreába. Szöul azonban politikailag motiváltnak tartja a japán döntést.

Japán azt is kilátásba helyezte, hogy eltávolítja Dél-Koreát megbízható kereskedelmi partnerei köréből. A 27 tagú úgynevezett “white list”-en szereplő országoknak – például az Egyesült Államoknak, Németországnak és az Egyesült Királyságnak – csak minimális export- és import korlátozásokkal kell számolniuk. Ha a déli szomszéd kikerül a kiemelt partnerek közül, a japán cégek csak a kormány külön engedélyével adhatnak el olyan termékeket dél-koreai vevőknek, amelyeket azok fegyvergyártásra vagy egyéb katonai célokra használhatnak.

A Kyodo hírügynökség szerint Dél-Koreát már ezen a héten kivehetik ebből a körből, bár Szuga Josihide, a kabinet főtitkára nem erősítette meg a hírt. Szung Junmo dél-koreai ipari miniszter szerint a lépés, amit Tokió megtenni készül, rövidlátásról tanúskodik, mivel a hosszabb távú exportkorlátozás nemcsak a dél-koreai, hanem a japán cégeknek, valamint a globális beszállítói láncoknak is ártana. Emellett a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elveit és más nemzetközi kereskedelmi irányelveket is sért a koreai politikus szerint.

A kereskedelmi korlátozások az egész technológiai szektorra hatással lehet. Ezzel érvelt a koreai kereskedelmi miniszter is, amikor a múlt héten Washingtonban kért amerikai közbenjárást a konfliktusban: mint mondta, a japán exportkorlátozás kárt okozhat globális vállalatok beszállítói láncainak is.

Dél-Korea mint Japán harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere 2017-ben 54,2 milliárd dollár értékben vásárolt japán termékeket, elsősorban ipari gépeket, vegyi anyagokat és autókat. Mun Dzsein elnök most ígéretet tett, hogy igyekszik csökkenteni a dél-koreai technológiai szektor Japán-függését, és a kormány már tárgyal is a hazai vegyipar felfuttatásáról.

Az SK Hynix múlt csütörtökön hívta fel a figyelmet, hogy eladásai várhatóan csökkennek az év második felében, és közölte, hogy igyekszik tartalékot felhalmozni az alapanyagokból, amelyek beszerzését Japán most jelentősen megnehezítette. A dél-koreai Samsung egyelőre értékeli a helyzetet, és számba veszi, milyen intézkedésekkel minimalizálhatná a konfliktus hatását a produktivitására.

Ha a két vállalat kifogy az alapanyagokból, termelési zavar állhat be a félvezetők gyártásában, ami már globálisan is negatívan hat az IT szektorra – figyelmeztetett SK Kim, a Daiwa Securities nevű japán pénzügyi tanácsadó cég elemzője. Ha pedig Dél-Korea valóban lekerül a megbízható kereskedelmi partnerek listájáról, a hatás más iparágakra is átüthet, ami mindkét ország gazdaságának rosszat tesz.

 

 

Kommentek
  1. Én